Navigáció:
Válogass kedvedre közösségi receptgyűjteményünkben!
Töltsd fel te is kedvenc ételeid receptjét, képét, hogy mások is kipróbálhassák!
Receptek - Vad
|
||||||
|
||||||
Hozzávalók:
80 dkg érlelt, kicsontozott, pörköltnek való vaddisznóhús
1 evők. Univer vöröshagymakrém 6 evők. olaj 1 kisk. Univer fokhagymakrém 1-1 kisk. só és Univer pörköltízesítő 1 mk. majoránna 2 dl vörösbor 4 szem borókabogyó 2 zöldpaprika 1 csípős paprika 1 evők. paradicsompüré 8 dkg füstölt szalonna 1 kisk. pirospaprika a pirított dödölléhez: 1,2 kg burgonya 1 kisk. só 20 dkg finomliszt 2 vöröshagyma 8 evők. olaj
Vasi vaddisznópörkölt képes recept
|
||||||
Elkészítés:
A húst megmossuk, majd forrásban lévő vízbe rakjuk. Fél perc elteltével leszűrjük, lecsöpögtetve hűlni hagyjuk, azután kb. 2 centis kockákra vágjuk.
A vöröshagymakrémet a hússal együtt a forró olajon megpirítjuk. A fokhagymakrémmel ízesítjük, megsózzuk, a majoránnával fűszerezzük, azután a fele bort és annyi vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi. Amint forr, kis lángra állítjuk, és lefödve, kb. 2 óra alatt puhára pároljuk. Közben a borókát 1 deci vízben pár percig főzzük, a pörköltre szűrjük, aminek elfövő levét folyamatosan vízzel pótoljuk. Amikor kész, a karikákra szelt paprikát beledobjuk, a paradicsompürével ízesítjük, és néhány percig tovább főzzük. A szalonnát apró kockákra vágjuk, kisütjük, majd a pörcöt szűrőlapáttal kiemeljük belőle. Visszamaradó zsírját a pirospaprikával színezzük, és azonnal fölöntjük fél deci vízzel, nehogy megégjen. A pörkölthöz keverjük a maradék borral együtt, és még 2 percig főzzük. Ha kell, utánasózzuk. Amíg a hús puhul, elkészítjük a dödöllét. Ehhez a burgonyát megtisztítjuk, kockákra vágjuk és lábasba rakjuk. Annyi - kb. 1 liter - vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi, megsózzuk, majd jó puhára főzzük. A lisztet serpenyőbe szórjuk, és közepes lángon, szorgalmasan keverve 8-10 perc alatt zsemleszínűre pirítjuk. (Szárazon!) A burgonyát főzőlevében fakanállal jól összetörjük, azután a lisztet is beleszórjuk. Erősen keverve 2-3 percig főzzük, majd félrehúzzuk, és még 5 percig intenzíven keverjük. Ez fontos művelet, nem lehet ellustálkodni. Ha kész, félretesszük, és pihenésképpen lereszeljük a vöröshagymát. A fele megforrósított olajon szalmasár-gára pirítjuk. Következik a tálalás. A maradék olajba mártott evőkanállal a dödöllét tányérra szaggatjuk, az olajos hagymával megkenegetjük. A pörköltet melléhalmozzuk, és a szalonnapörccel gazdagon meghintjük. Vas, Somogy és Zala megyében a vaddisznópörkölt körete a dödölle, de persze kínálhatjuk galuskával vagy éppen tarhonyával is.
Elkészítési idő:
2,5 óra
|
||||||
id:1365 |
2009-11-23 14:04:19 |