Navigáció:
Válogass kedvedre közösségi receptgyűjteményünkben!
Töltsd fel te is kedvenc ételeid receptjét, képét, hogy mások is kipróbálhassák!
Receptek - Köretek
|
||||||
|
||||||
Hozzávalók:
- 1 kg paradicsom
- 1,5 dl Floriol mediterrán olaj - 3 gerezd fokhagyma - 2-3 tk. apró szemű kapri bogyó - 4-5 csipet szárított kakukkfű - 1 kis cserép bazsalikom - 1 db. nagyobb babérlevél - 1,5 dl 6%-os fehérbor ecet - 1,5 dl hideg víz - só, bors
Szárított paradicsom képes recept
|
||||||
Elkészítés:
A paradicsomokat félbe vágjuk, kivesszük a magját és a zöld csumarészt s kiszárítjuk. A szárításnak két fajtája van. Vagy - ha olyan az idő, amivel nekem szerencsém volt - kb. 30 fokos hőmérsékleten a szabadban a napon, vagy sütőben, 120 fokon kb. 4 óra hosszat. A félbe vágott és kimagozott paradicsomokat egy zsírpapírral bélelt sütőlapra tesszük, megsózzuk és megborsozzuk ízlés szerint. S ekkor elkezdődhet a szárítás.
A végére a paradicsomnak úgy kell kinéznie, hogy kb. 90%-ban olyan száraz legyen, mint a papír, de legyen rajta egy kevés puha rész is. Ha a paradicsomok megfelelően megszáradtak, akkor a vizet és az ecetet összemelegítjük a babérlevéllel, s amikor már kezd forrni, beletesszük a paradicsomokat és 3-4 percig főzzük. Majd leszűrjük, s törlőpapírra tesszük, s hagyjuk száradni legalább egy éjszakán át, de nyugodtan száradhat egy napig is. A tetejére is tehetünk törlőkendőt, hogy jobban szívja a nedvességet. Amikor ez is kész, akkor jöhet az üvegbe töltés. Na, itt mindenki olyan fűszereket használ, amilyet szeretne. Én az alábbiakat tanultam Dél-Olaszországban, nekem ez a recept a kedvencem. Az üveg alját kibéleljük bazsalikommal úgy, hogy az egyik levele visszájával álljon, a másik fonákjával. Erre teszünk 3 szelet fokhagymát, 3-4 db. kicsit szétnyomott kapri bogyót - azért kell szétnyomni, mert jobban kijön az íze, erre magamtól jöttem rá -, s végül megszórjuk egy kisebb csipet szárított kakukkfűvel. Erre jöhet jó tömören egy sor szárított paradicsom. Ennek a tetejére jön újabb sor bazsalikomos rész, s mindezt addig folytatjuk, amíg tele nem lesz az üvegünk. Amikor a paradicsomokat tesszük az üvegbe, mindig nyomjuk le őket, hogy dúsan legyenek az üvegben. Az utolsó sor bazsalikom legyen kapri bogyóval és kakukkfűvel, ide már nem kell fokhagyma. Nekem az 1 kg paradicsomból készült szárított paradicsom egy 2,8 dl-es üveget töltött meg. Utána az olajba - természetesen Olaszországban nincs Floriol mediterrán olaj :-D, ők úgy készítik, hogy az étolajba tesznek egy kevés olíva olajat, mert a szárított paradicsomhoz semleges ízű olaj a megfelelő, de természetesen az olíva olaj nem maradhat el sehonnan :-D - teszünk egy csipet sót, összekeverjük és óvatosan az üvegbe öntjük, hogy elfedje a paradicsomokat. Pár órát, vagy akár egy egész napon keresztül még ne fedjük le, mert ahogy az olaj igazodik, lehet, hogy még pár csepp kelleni fog bele - nekem szokott kelleni -. Ha kész, mehet sötét, száraz helyre. Kb. 1 hónapig ne bontsuk fel, hogy jól összeérjenek az ízek. Utána tésztákhoz, pizzához kiváló összetevő. Read more: http://rozmaringescsokolade.blogspot.com/2011/09/dolce-vita-az-en-izvilagom-hazi.html#ixzz1XxEoCIIW
Elkészítési idő:
3 óránál több
|
||||||
Kategóriák:
Cimkék:
babérlevél, bazsalikom, DOLCE VITA, fehérbor ecet, fokhagyma, HÁZI PRAKTIKÁK, kakukkfű, kapri bogyó, paradicsom
|
||||||
id:3414 |
2011-09-14 21:56:12 |