Navigáció:
Válogass kedvedre közösségi receptgyűjteményünkben!
Töltsd fel te is kedvenc ételeid receptjét, képét, hogy mások is kipróbálhassák!
Receptek - Levesek
|
||||||
|
||||||
Hozzávalók:
2 pulyka alsócomb (kb. 1 kg)
1-1 pulykanyak és pulykaszárny (kb. 1 kg) 3-3 sárgarépa ![]() 1-1 kis karalábé és zellergumó fél csok.petrezselyem ![]() 1-2 ág zellerzöld 2 gerezd fokhagyma ![]() 1 vöröshagyma ![]() fél kisk.Univer Erős Pista vagy csípős Piros Arany 1 kisk. Univer Édes Anna vagy csemege Piros Arany 1 kisk. só ![]() 1 evők. ételízesítő por 20 dkg házitészta (lúdgége, csavart, eperlevél) a májgaluskához: 30 dkg pulyka- vagy csirkemáj 2 zsemle 2 tojás 3 evők. finomliszt 3 evők. zsemlemorzsa 1 kisk. só 1 kisk. majoránna 1 mk. őrölt fekete bors ![]() fél csok. petrezselyem 1 kisk. Univer vöröshagymakrém 2 evők. olaj
Pulykaleves májgaluskával képes recept
|
||||||
Elkészítés:
A húsokat megtisztítjuk, fazékba rakjuk, és 5 liter hideg vízzel leöntjük. Felforraljuk, majd habját szűrőkanállal lemerjük.
Az összes zöldséget megtisztítjuk, a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret hosszában elnegyedeljük, a karalábét meg a zellert elfelezzük, és a petrezselyemmel meg a zellerzölddel együtt a levesbe dobjuk. A fokhagymát megtisztítva, a vöröshagymát megmosva, de héjastól adjuk hozzá. Az Erős Pistával, az Édes Annával a sóval és az ételízesítővel fűszerezzük, és kis lángon, ügyelve, hogy csak gyöngyözve forrjon, 2 órán át főzzük, majd rövid pihentetés után leszűrjük. Közben elkészítjük a májgaluskát. Ehhez a megmosott, lecsöpögtetett májat a hideg vízbe áztatott, majd kifacsart zsemlével együtt ledaráljuk. A tojásokat, a lisztet meg a zsemlemorzsát beledolgozzuk, megsózzuk, majoránnával és borssal fűszerezzük. A petrezselymet finomra aprítjuk, a vöröshagymakrémmel együtt az olajon fél perc alatt megfuttatjuk, majd ezeket is a májhoz adjuk. Enyhén sós vizet forralunk, és a májas masszát kiskanállal beleszaggatjuk. Kis lángon épp csak 2-3 percig forraljuk, azután szűrőkanállal hideg vízbe átszedjük. Amikor a galuska kihűlt, leszűrjük. (A májgaluskából érdemes akár dupla adagot is készíteni, mert ha megfőtt és kihűlt, lefagyasztható.) Tálaláskor a csinos kis hasábokra vágott főtt zöldséget meg a kicsontozott, nem túl apróra darabolt húst a levesben megforrósítjuk, és a tányérokba szedett májgaluskákra merjük. A külön kifőzött tésztát is beletesszük. Tartalmas, egytálételnek is beillő fogás, elég, ha süteményt kínálunk utána.
Elkészítési idő:
3 óra
|
||||||
Kategóriák
![]()
Cimkék
![]() |
||||||
id:1321 |
2009-11-13 21:11:56 |