Navigáció:
Válogass kedvedre közösségi receptgyűjteményünkben!
Töltsd fel te is kedvenc ételeid receptjét, képét, hogy mások is kipróbálhassák!
Receptek - Desszertek
|
||||||
|
||||||
Hozzávalók:
60 dkg liszt
15 dkg ráma margarin 2,5 dl tej ( házi tej ) 5 dkg cukor 1 reszelt citrom héja 1 csomag vaníliás cukor 2 tojás 1 csipetnyi só 5 dkg élesztő Töltelékhez: 30 dkg darált mák 1 reszelt citrom héja 10 dkg cukor 1 csomag vaníliás cukor 1 kevés citrom leve tej ( csak annyi, hogy ne legyen száraz a mák )
Mákos kalács 2 képes recept
|
||||||
Elkészítés:
Körülbelül 1 dl cukrozott tejben egy kevés liszttel felfuttatom a tejet. Addig a lisztet átszitálom, és a margarinnal szépen elmorzsolom, majd hozzáadom a kovászt ( felfuttatott tejet ) a sót, cukrot, vaníliás cukrot, citrom héját, és a tojásokat. Ezt jól összedolgozom, mindaddig amíg kis evegős hólyagocskák nem keletkeznek a tésztában.
Ezután hagyom meleg helyen a tésztát letakarva kelni hagyni úgy jó 80 percig, ( kétszeresére kelve ). Ez idő alatt a tepsiket kikenem és belisztezem. A tölteléket is elkészítem. Én nem szoktam megfőzni a mákot, mert akkor nagyon nehéz egyenletesen a tésztára igazítani. Én a következő képen szoktam elkészíteni. A mákot ledarálom, és cukorral ízesítem, majd belereszelek egy egész citrom héját, és egy kevéske citrom levét. Ezt ízlés szerint nyomom bele. Hozzáadom még a vaníliás cukrot, és annyi tejet hogy a mák ne álljon össze hanem könnyen eligazítható legyen a tésztán. Én ezt már rutinból készítem. Érezni kell hogy miből mennyit teszel bele. A tésztánk eközben megkelt amit én két részre osztok, kinyújtom téglalap formára, és megtöltöm a mákkal. Felgöngyölítem és a tetejét megkenem tojással. A tészta tetejét te ne felejtsd megszurkálni hogy a gőz távozni tudjon. Én most elfelejtettem:) Hagyom még egy kicsit kelni hagyni a tepsiben, majd az előmelegített sütőben én úgy 4-5 fokozat között sütöm meg, gázsütőben.
Elkészítési idő:
2 óra
|
||||||
Cimkék:
|
||||||
id:2038 |
2010-04-11 16:22:52 |