Navigáció:
Válogass kedvedre közösségi receptgyűjteményünkben!
Töltsd fel te is kedvenc ételeid receptjét, képét, hogy mások is kipróbálhassák!
Receptek - Köretek
|
||||||
|
||||||
Elkészítés:
Egy tálba keverjük össze a lisztet, a sót és a vizet úgy, hogy masszív, de ragacsos tésztát kapjunk.
Ezután tegyük nyújtódeszkára, s a tenyerünk aljával nem túl drasztikusan, de azért határozottan dagasszuk 10 percig, amíg sima, fehér, rugalmas tésztát kapunk. Úgy kell dagasztani, hogy a tenyerünk aljával felfelé toljuk a tésztát, majd elfordítjuk 90 fokban. Ezt a mozdulatot végezzük 10 percig. Ezek után cipót formálunk belőle úgy, hogy az oldalát, amikor a két kezünkben fogjuk a cipót, mindig alá simítjuk az aljára, s közben forgatjuk a cipót 90 fokkal, hogy minden oldalon szépen, alá legyen simítva a tészta. Majd visszatesszük a dagasztó tálba, enyhén bekenjük az egész cipót olajjal, hogy ne ragadjon le a tálba, folpackkal lefedjük a tálat és 1,5 órára meleg helyre tesszük kelni, hogy a kétszeresére nőjön a tészta. Mivel a tészta a meleg és nedves helyet szereti, én pl. a radiátor tetejére tettem, amin van egy vízpárologtató is. Másfél óra múlva, amikor a tészta már megkelt, visszatesszük a nyújtódeszkára, s alaposan kinyomkodjuk belőle a levegőt az ujjunkkal. Ezután állandó 90 fokos forgatás közben a szélet visszahajtjuk, majd megfordítjuk és cipót formálunk belőle úgy, ahogy az elején is tettük, hogy most is 90 fokkal forgatva mindig alásimítjuk a tésztát. Ha ezzel is elkészültünk, akkor enyhén nedves törölgetőruhával leterítve - én lespriccelem a ruhát enyhén vízzel, s jól kirázom - ismét meleg helyre tesszük 45 percig. 35 perccel ez után bemelegítjük a sütőt 180 fokra - nem kell sem légkeverés, semmi, egyszerűen csak bemelegítjük a sütőt -, s már az első pillanatban behelyezünk egy kis tál vizet is a villanysütőbe, hogy ne legyen kemény a kenyér héja. Ha eltelt a 45 perc, a kenyeret sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, bevágjuk a tetejét keresztben, s 30-40 perc alatt - sütőtől függően - szép barnára sütjük. Természetesen, lehet ízesíteni is a kenyeret zöldfűszerekkel, miegymással, s lehet laposat is készíteni, mint az olasz focaccia, nem kereket. Ha laposat készítünk, akkor a tetejére tegyük az "ízesítést" és kicsit locsoljuk meg olíva olajjal. De ilyet majd hamarosan készítünk, akkor bemutatom részletesen azt is. A részletes elkészítésről képek a rozmaringescsokolade.blogspot.com oldalon tekinthetők meg. Read more: http://rozmaringescsokolade.blogspot.com/2012/01/kenyersutes-villanysutoben-lepesrol.html#ixzz1j9CrmXVr
Elkészítési idő:
3 óra
|
||||||
id:3537 |
2012-01-11 13:21:10 |