Navigáció:
Válogass kedvedre közösségi receptgyűjteményünkben!
Töltsd fel te is kedvenc ételeid receptjét, képét, hogy mások is kipróbálhassák!
Receptek - Desszertek
|
||||||
|
||||||
Hozzávalók:
Tésztához:
500 g fehér bio tönkölybúzaliszt (TBL 70) 150 g teljes kiörlésű bio tönkölybúzaliszt (TGL 300) 300 g Rama margarin 60 g porcukor 1 db tojás sárgája (a fehérje pedig a bejgli megkenéséhez) 2 dl tej 25 g friss élesztő csipet só Máktöltelékhez: 300 g darált mák 100 g porcukor 2 ek méz 100 g aszalt meggy 1 citrom reszelt héja 2 db savanyú alma (reszelve) tej Diótöltelékhez: 300 g darált dió 100 g porcukor 100 g nagyszemű mazsola 2 ek sárgabarack lekvár 1 narancs reszelt héja tej
Bejgli képes recept
|
||||||
Elkészítés:
Töltelékek elkészítése:
1. A hozzávalókat összekeverjük, és annyi forró tejjel forrázzuk le, hogy jól kenhető, de ne túl híg krémet kapjunk. Tészta elkészítése: 1. A kétféle lisztet összekeverjük a porcukorral, a sóval, és a két tenyerünk között szétmorzsoljuk benne a margarint, addig amíg egyenletesen el nem oszlik a lisztben. 2. Az élesztőt kevés cukorral felfuttatjuk a langyos tejben, és a tojássárgájával együtt a tésztához adjuk. 3. Alaposan kidolgozzuk, ha szükséges, kevés tejjel vagy liszttel korrigáljuk a tészta állagát, míg rugalmas tésztát nem kapunk. 4. Hat részre osztjuk, és rögtön sodorjuk, töltjük. Nem kell keleszteni, mint a többi élesztős tésztát! 5. Kb. 2 mm vastagságú téglalappá sodorjuk, aminek a hosszúsága megegyezik a tepsi hosszúságával. A diós-, illetve mákos tölteléket egyenletesen elkenjük rajta (az is kb. 2 mm vastagságú lesz), majd szorosan feltekerjük. Úgy tesszük bele a tepsibe, hogy a felcsavarás után a tészta vége a bejgli aljára kerüljön. 6. Ha elkészültek a bejglik, akkor a tetejüket megkenjük a megmaradt tojásfehérjével: először a bejgli hosszában, majd 20 perc pihentetés után keresztben, és újabb 20 perc pihentetés után ismét hosszában. Sütés közben ettől lesz márványos a bejgli. (A pihentetést egyenletesen meleg helyen végezzük.) 7. Ezt követően előmelegített sütőben, 180 C-on kb. 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd vékony szeletekre vágva tálaljuk.
Elkészítési idő:
1 óra
|
||||||
Kategóriák:
Cimkék:
|
||||||
id:1645 |
2009-12-07 18:13:22 |