Navigáció: Címlap Receptek Előételek Báranygerinc rozmaringos zsemlében sütve

Válogass kedvedre közösségi receptgyűjteményünkben!
Töltsd fel te is kedvenc ételeid receptjét, képét, hogy mások is kipróbálhassák!

Receptek - Előételek

Báranygerinc rozmaringos zsemlében sütve

Hozzávalók:
30 dkg vegyes zöldség (sárgarépa és petrezselyemgyökér)
1 vöröshagyma 7-8 evőkanál olaj
1 kiskanál egész fekete bors 1,25 kg báránygerinc
10 dkg vaj 3 tojás
, őrölt bors
1 mokkáskanál pirospaprika
4 gerezd fokhagyma
2 ág rozmaring (1 csapott kiskanál szárított is lehet) 5-6 zsályalevél (fél kiskanál szárított is lehet)
1 kis csokor metélőhagyma
3 zsemle
1 evőkanál mustár
2 evőkanál zsemlemorzsa a körethez:
40 dkg zöldbab (fagyasztott is lehet)

szódabikarbóna
1 kis fej pagodakarfiol (a brokkoli és a karfiol keresztezéséből született zöldség)
20 dkg ecetes cékla
2 főtt tojás
2 paradicsom
2 húsos kaliforniai paprika (csíkozott marinált paprika is lehet)
1 kis fej saláta
2 retek
Hirdetés

Elkészítés:
A vegyes zöldséget és a vöröshagymát megtisztítjuk, felszeleteljük, az olajjal meg a borssal összekeverjük, tepsibe terítjük. A báránygerincet megmossuk, leszárogatjuk, hártyáját vékony pengéjű éles késsel lefejtjük. Utána a csontos húst kettévágjuk, hogy a tepsibe férjen, és egy kevés olajon körbesütjük. A vajat először magában, majd a tojásokkal habosra keverjük. Megsózzuk, megborsozzuk, a pirospaprikával, a zúzott fokhagymával meg a finomra vágott zöldfűszerekkel fűszerezzük. A zsemlét hideg vízbe áztatjuk, kifacsarjuk, és a mustárral meg a zsemlemorzsával együtt, az előzőekhez adjuk.
A zsemlés masszát körben a húsra tapasztjuk,
majd előmelegített sütőben, a közepesnél nagyobb lánggal (200 °C; légkeveréses sütőben 180 °C) 25 percig sütjük.
A zöldbabot megtisztítjuk, és anélkül, hogy földarabolnánk, enyhén sós, szódabikarbónás vízben puhára főzzük. Leszűrjük, lecsöpögtetjük, és vizében a megtisztított pagodakarfiolt egészben megfőzzük. Ez ugyanannyi ideig tart, mint a karfiol esetében.
A céklát hullámos pengéjű késsel kisujjnyi széles csíkokra vágjuk. A főtt tojást lereszeljük. A paradicsomok szárát kimetsszük, a szemeket félkarikákra vágjuk. Következik a tálalás. A kihűlt húst a csontról ügyesen lefejtjük, majd ujjnyi vastagon fölszeleteljük. A puha karfiolt jól lecsöpögtetjük, és ha kihűlt, egy kerek tál közepére tesszük. A zsemleburokban sült húsokat köré rakjuk úgy, hogy a szeletek közé egy-egy csík piros húsú paprikát is csúsztatunk. ha van, zsályalevéllel díszíthetjük, és már kész is az étel. A hozzáillő köret is a kerek tálra kerül. A salátát leveleire bontva megmossuk, a tál közepére halmozzuk, és a zöldbabot úgy, hogy középen kissé kicsúcsosodjon, nekitámasztjuk. A fölszeletelt retekkel koronázzuk, majd a céklával, a főtt tojással és a paradicsommal bekerítjük. (Akinek úgy esik kézre, kívülről - vagyis a paradicsommal kezdve - befelé haladva is Jó tanácsok:
A báránygerincet elkészíthetjük angolosan, félangolosan vagy jól átsütve. Az angolos pecsenye vágásfelülete teljes egészében rózsaszín, de cseppet sem véres, a hús tapintásra puha. Ennek sütési ideje 18-20 perc. A félangolosnak csak a közepe rózsaszínű, kívülről tapintásra rugalmas, és 25 percig sül. A jól átsütött hús vágásfelülete kicsit sem rózsaszín,tapintásra kemény, 30-32 percig sül.
A báránygerincet rozmaringos zsemleburok nélkül is megsüthetjük. Ilyenkor a húst a rajta maradt inaktól, bőnyegektől megtisztítjuk, de egy vékony zsírréteget rajtahagyunk. Sóval bedörzsöljük, esetleg őrölt rozmaringgal is behintjük, de más fűszert nem használunk hozzá, hogy a hús különleges íze jobban érvényesüljön. Sütni 2-3 perccel kevesebb ideig kell, mint az eredeti változatot. Ha kihűlt, a húst a csontról lefejtjük, fölszeleteljük és így rakjuk tálra. Tálalhatjuk úgy is, hogy a gerinccsont mindkét oldalára egy kevés franciasalátát tapasztunk, a hússzeleteket nekitámasztjuk, így imitáljuk eredeti formáját.
Elkészítési idő: 1,5 óra
Kedvencekhez adom Ezt a receptet elkészítettem én is Ez a recept tetszik, szavazok rá Elküldöm e-mailben
Ezt a receptet megosztom másokkal
Kedvencekhez adom a recept beküldőjét
Beküldte:
Péter33 adatlapjaPéter33
Én 33 éves 170 cm 82 kg barna hajú és szemű férfi vagyok
Gasztrokalandor pontok: 3435
Szólj hozzá Te is!
Hozzászólások (0)Add Comment
Kérjük, hogy jelentkezz be, ha hozzá kívánsz szólni. Ha még nincs fiókod, akkor regisztrálj!

busy
id:1939
2010-04-04 11:59:37

Hibabejelentés

Kérünk, ha hibát találsz az oldalon írd meg nekünk a Kapcsolat menüpont alatt vagy a Fórumon, hogy minél hamarabb ki tudjuk javítani.

Köszönjük a segítséged!