2010.04.24. - Sajt szabadegyetem borkóstolóval
Programajánló - Lejárt események
A Magyar Sajtkészítők Kézműves Céhe és a Vinoport.hu először rendezi meg közösen sajtismereti kurzusát a Budai Várban. Ma már nem számít nagy hírnek, hogy a hazai borászat forradalmi változáson ment át az utóbbi évtizedekben. Azt viszont valószínűleg nem olyan sokan vették észre, hogy jelenleg hasonló módon keresi útját a magyar sajtkultúra is. A külföldről beáramló minőségi sajtok és a hazai tömegtermékek mellett magyar sajtmesterek egy kis csoportja keresi egyre határozottabban az autentikus és egyedi magyar sajt útját.
Program
10:00-11:00
Bevezető – a tej feldolgozásának és táplálkozás élettani jelentőségének ismertetése, a tej összetevőinek és egyéb tejtermékek bemutatása
11:00-12:00
Sajt és gasztronómia, sajtbüfé – friss sajtok, zsendice, orda, krémsajt, lágy sajtok, félkemény sajtok (tehén, kecske, juh), gomolya, krémjoghurt, édes tejsavóval élesztett hagyományos kenyér és etyeki sonkakóstoló Árpás Lászlóval
12:00-15:00
Sajtkészítés alapelvei – technológiák, érési folyamatok, sajtismeret
15:00-16:00
Sajtkóstoló magyar borokkal párosítva - Vinoport
A tervezett borsor:
Pannonhalmi Apátsági Pincészet – Sauvignon Blanc 2009 (Pannonhalmi borvidék)
Györgykovács Imre – Somlói Furmint 2008 (Somlói borvidék)
Benedek Péter – Rosé 2009 (Mátrai borvidék)
Villa Tolnay – Kékfrankos 2007 (Csobánc, Badacsonyi borvidék)
St. Andrea – Merengő Bikavér 2005 (Egri borvidék)
Béres Szőlőbirtok és Pincészet – Magita 2008 (Tokaji borvidék)
A helyszínen szakmai tanácsadást nyújtunk a sajtok felhasználására, tárolására vonatkozóan.
Sajtismereti előadók:
Kiss Ferenc (tejipari technológus) – Kiss Házisajt Manufaktúra, Körösladány
Mircz Nárcisz (vegyészmérnök) – Nárcisz Birtok, Debrecen
Sándor Tamás (sajtmester) – Bükki Kézműves Sajt és Gasztronómia, Eger
Helyszín:
Királyi Borház és Pincemúzeum
Budapest, Budavár, Szent György tér Nyugati sétány
www.kiralyiborok.com
A kurzus ára: 14 900 Ft/fő
Jelentkezni lehet:
Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezd a Javascript használatát, hogy megtekinthesd.
Jegyvásárlás:
Café Sempre - 1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 1.
(Nyitva tartás: hétfőtől péntekig 7:00-20:00, szombaton 10:00-18:00, vasárnap zárva)
Amennyiben Ön átutalással szeretne fizetni, kérjük, jelezze szándékát az
Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezd a Javascript használatát, hogy megtekinthesd.
e-mail címen.
- 2009.10.24 - Csipkebogyó Fesztivál
- ">2009.09.03-06. - Nemzetközi Tiszai Halfesztivál
- 2009.10.24-10.25 - Natúrpark Ízei Gasztronómiai Fesztivál
- A háromnapos nemzetközi rendezvényre idén is érdemes ellátogatni. A borok, sajtok, pálinkák, őstermelői termékek és egyéb finomságok mellett a kézművesek is képviseltetik magukat. Emellett számos zene…
2010.03.18 - Somlói Évjárat Bemutató< Előző | Következő >Bajai Halfőző Fesztivál - 2009 |
---|