Cikkek
Kínai konyha
Érdekességek
A kínai konyha rendkívül változatos, és egészséges. Na persze itt nem a nálunk is elterjedt kínai gyorséttermek kínálatáról beszélek. Az alapanyagok elegyítésének és elkészítési módjának száma szinte végtelen. Egységes kínai konyha nem létezik, hisz hatalmas területről, sokszínű nemzetiségi megoszlásról beszélhetünk, így területenként igen eltérő ételekkel, és módszerekkel találkozhatunk. A tengerparti területeken több halat, és tengeri állatokat fogyasztanak, míg Pekingben például a kacsa népszerű. A pekingi kacsa az egész világon ismert és kedvelt étel.
Török konyha
Érdekességek
A török konyhára jellemző a sokszínűség, az erőteljes fűszerezés, a húsok és zöldségfélék nagyszerű párosítása. Ételeik az országukon kívül is rendkívül népszerűek. Magyarországon is nagyon kedveltek a török ételek, bár többségüket a fővárosban szinte egymást érő török gyorséttermekből ismerjük, melyek csak részben tükrözik a jellegzetes török konyha sajátosságait. A sokszínűség elsősorban a szerencsés földrajzi fekvésnek köszönhető, hisz bővelkednek halakban, tenger gyümölcseiben, és a mediterrán klíma kiváló a finomabbnál finomabb zöldségek és gyümölcsök számára is.
Bazsalikom
Érdekességek
Igen sokoldalúan felhasználható. Alkalmas levesek, főzelékek, saláták, szószok, pácok, mártások, sültek, halételek, növényi ecetek, fűszerolajok ízesítéséhez. A paradicsomos, olaszos ételek elengedhetetlen fűszere, de azt sokan nem tudják, hogy nagyon jól passzol a majonézhez is. Öntetekhez érdemes kipróbálni, akár salátára, akár sült húshoz, halhoz.
Thai konyha
Érdekességek
Talán első kóstoláskor kissé különösek a thai ízek európai ízekhez szokott ízlelőbimbóinknak, de higgyétek el, hamar hozzá lehet szokni. A thai konyha ízeibe könnyedén beleszerethetünk. Titka egészen egyszerű: ételeit az öt alapíz harmóniája jellemzi. Az édes, a sós, a savanyú, a keserű és a csípős teljes összhangban van a thai ételekben. Friss hozzávalók, sokféle fűszer, ezek a thai konyha jellemzői. A leggyakoribb ízesítő a curry, a chilipaprika, a koriander, a kókusztej, a gyömbér, a thai bazsalikom, a thai citromfű, a fokhagyma és a menta. Ritkán sózzák az ételt, a sós hatást halszósz ( nam pla) használatával érik el. A rákszósz, és a sós, darált rák is elterjedt.
Ázsia Bt
Boltajánló
1093 Budapest
Vámház krt 1-3.
Vásárcsarnok -pince szint
Tel.: 0612157148
E-mail:
Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezd a Javascript használatát, hogy megtekinthesd.
Nyitva:
H: 10:00-17:00
K-P: 7:00-18:00
Sz: 7:00-14:00
Online vásárlás: www.azsiabt.hu
Chili a fogyókúrában
Tippek
A chili felgyorsítja az anyagcserét, és enyhíti az éhségérzetet, így remekül illik bármilyen fogyókúrás programba. Ha szereted az erőset, használd bátran!Torkos csütörtök 2009
Érdekességek
2009-ben negyedik alkalommal rendezi meg a Torkos Csütörtököt a Magyar Turizmus Zrt. Idén február 26-án élhetünk a lehetőséggel, hogy fél áron próbáljunk ki egy jó éttermet. Az akcióban azok az éttermek vehetnek részt, akik vállalják, hogy a kijelölt napon az étel- és italfogyasztásból 50%-os kedvezményt nyújtanak. Feltétel továbbá, hogy a résztvevő vendéglátóhelyek 26-ára is megtartják az akció hetében, illetve az azt megelőző héten érvényes teljes a la carte étlapjukat és itallapjukat.
Tahinikrém
Tippek
A tahinikrém (szezámmagkrém) a közel-keleti élelmiszerboltokban kapható. Az ismert, és kedvelt hummusz, azaz csicseriborsókrém elengedhetetlen alkotórésze.Pesto tárolása
Tippek
A pesto jól záródó üvegben egy hétig is eláll a hűtőben. Ha lefagyasztjuk akár hónapokig is eltartható.Fűszerezzünk mustármaggal
Tippek
A mustármag az indiai konyha kedvelt fűszere. Aromája akkor érvényesül igazán, ha forró olajban kipattogtatjuk.Kínai ötfűszerkeverék
Tippek
A kínai ötfűszerkeverék édesköménymagból, csillagánizsból, fahéjból, szecsuáni borsból és szegfűszegből áll. Nagyon átható izű és illatú, csak keveset használjon belőle.Spenótos ételek
Tippek
A reszelt szerecsendió nagyon jól illik a spenót izéhez.Sült paprika
Tippek
Könnyebb lehúzni a sült paprika héját, ha sütés után alufóliába csomagoljuk.Gomba tárolása
Tippek
A gombát ne vedd meg napokkal előre! Ne tárold sokáig, használd fel minél hamarabb! Papírzacskóban, hűtőszekrényben eláll 1-2 napig, de nejlonzacskóban befülled és megpenészedik.Édeskömény
Tippek
Az édesköménygumó aromás zöldség, melynek enyhén ánizs íze van. Nyersen, párolva, grillezve, főzve is fogyasztható. Aki nem szereti átható ízét, használjon helyette póréhagymát.Megsült-e?
Tippek
Ellenőrizhetjük, hogy a felfújt átsült e, ha fogpiszkálót szúrunk bele. Ha a fogpiszkálóra ragad a tészta, akkor még tovább kell sütni, de ha tiszta marad, akkor elkészült az étel.Bab
Tippek
Időt takaríthatunk meg ha pl. a babsalátához nem magunk főzzük a babot, hanem konzervet használunk. Fontos azonban, hogy alaposan mossuk ki a konzerv levét!Hummusz
Tippek
A hummuszt ajánlatos egy nappal korábban elkészíteni, hogy az ízek összeérjenek. Felhasználásig hűtőben tároljuk.Olajok
Tippek
A különböző olajok nemcsak ízesebbé teszik ételeinket, de segítenek a csak zsírban oldódó vitaminok feldolgozásában is. De melyiket mikor használjuk? Bő olajban sütéshez használj napraforgóolajat, tepsis burgonyához vagy zöldségekhez könnyű olívaolajat, salátákhoz extraszűz olívaolajat. Távol-keleti ételekhez a szezámolaj illik, a tökmag-, mogyoró-, és dióolaj pedig mártások ízesítőjeként nagyszerű.Zöldfűszerek
Tippek
A friss zöldfűszerek használata nagyon fontos a mindennapi táplálkozásban. Ha teheted, kerüld a szárított változatokat, és használd ezeket inkább frissen. Nemcsak az ízük más, de a vitamintartalmuk is magasabb, a legtöbb zöldfűszer esetében azonban a vitamintartalom hő hatására elillan, és aromájuk is könnyen elvész, ezért ajánlott csak a főzés utolsó fázisában az ételhez adni.Vegetáriánusoknak
Tippek
Nagyszerű fehérje-, zsír- és vitaminforrások a vegetáriánusoknak a csonthéjasok: dió, mogyoró, földimogyoró, mandula, a kesudió és változataik.Ecetek
Tippek
Tarts otthon három-négyféle ecetet: fehér- és vörösborecetet, tárkony- és almaecetet. Mindegyik másképp fogja ízesíteni az ételt vagy a salátát.Citrushéj
Tippek
Finoman, óvatosan reszeljük a citrusfélék héját, mert az alsó, fehér réteg kesernyés. Az 1 percre forrásban lévő vízbe dobott citromhéj üdítő, kevésbé fanyar.Változatos rizs
Tippek
Ha unjuk a megszokott főtt rizst, néhány egyszerű trükkel kicsit feldobhatjuk. Keverjünk bele kukoricát, borsót, vagy bármilyen zöldséget, akár zöldségkeveréket puhára párolva. Igazi finomság ha egy kis darabka füstöltsajtot apróra kockázunk és ezt/ezt is belekeverjük a még meleg köretbe.Chili
Tippek
Mindig mossunk kezet, ha chilipaprikával dolgoztunk. Nedve izgatja a bőrt, pirosodást, kiütést is okozhat, arról nem is beszélve, milyen kínokat kell kiállnunk, ha véletlenül a szemünkbe nyúlunk.Egytálételek zöldségei
Tippek
Serpenyős egytálételekhez a kemény gyökérzöldségeket, sárgarépát stb. ajánlatos hajszálvékonyra vágni, hogy gyorsan és egyenletesen puhuljanak meg. A többi zöldséget, pl. a zsenge paprikát, pórét, újhagymát, paprikát kicsit durvábbra is apríthatjuk, így nem esik szét.Hús- vagy zöldséglé, mint alapanyag
Tippek
Kész hal-, hús-, vagy zöldséglé leveskockából is készíthető, de ez sok sőt és tartósítószert tartalmaz, ezért érdemes azt házilag elkészíteni.Parmezán
Tippek
A parmezán sajt a zsírszegény ételek ideális ízesítője, erős aromája miatt csak kevés kell belőle. Rakott ételeknek nagyon finom ízt ad.Megbarnuló gyümölcs
Tippek
Nem barnul meg a világos húsú gyümölcs, ha citromlevet csepegtetünk rá.Túró vagy joghurt használata a főzéshez
Tippek
A krémtúró vagy a joghurt hozzáadása után már nem szabad főzni az ételt, mert kicsapódik a fehérje.