
Kevés olyan leves létezik, ami ennyire a nyár esszenciáját hordozza magában. A frissen fejtett cukorborsó illata, a roppanós zöld szemek, a gyors és könnyű elkészítés mind hozzájárul ahhoz, hogy a cukorborsóleves sok családban igazi szezonális kedvenc. A legjobb benne, hogy 20 perc alatt kész, és tele van színekkel, ízekkel és nyári energiával. Mutatom az alapreceptet, a roppanós technikát és több kreatív változatot is – kaprostól a mentáson át a citromosig.
Cukorborsóleves – Friss, könnyű és nyári klasszikus
A cukorborsóleves az egyik legüdítőbb nyári fogás: gyorsan elkészül, egyszerű hozzávalókból áll, mégis tele van frissességgel és színnel. A zsenge borsó természetes édessége tökéletesen harmonizál a vajon futtatott zöldségekkel, a kapor pedig igazi nyári aromát ad neki.
Miért szeretjük ennyire?
Ez a leves 15-20 perc alatt elkészül, így akkor is ideális, amikor kevés az idő. Könnyű, mégis tápláló, a gyerekek és felnőttek kedvence egyaránt. Friss vagy fagyasztott borsóból is csodás, és számtalan variációban elkészíthető – kapros, citromos vagy akár mentás verzióban is.
Miért szeretjük a cukorborsólevest?
- gyors és egyszerű
- szezonális, friss ízekkel teli
- gyerekbarát
- sokféleképp variálható
- könnyű, mégis tápláló
Ez az a leves, ami megmutatja: a legegyszerűbb hozzávalókból is lehet gyönyörű, illatos fogást készíteni.
A legfontosabb hozzávalók
Friss vagy fagyasztott borsó?
A friss cukorborsó a legzamatosabb, de fagyasztott borsóból is remekül működik – külön előnye, hogy mindig kéznél van, és nem fő szét könnyen.
Zöldségek, amik nem maradhatnak ki
- sárgarépa
- petrezselyemgyökér
- kevés karalábé
- hagyma és fokhagyma
- kapor vagy citromhéj, ha pikánsabb ízvilágot szeretnél
Ízesítők, amivel különleges lesz
- vaj (mélyebb ízért)
- citromlé vagy citromhéj
- menta
- tejföl (krémesebb verzióhoz)
A friss cukorborsó előkészítése
A friss borsót fejtsd meg, majd mosd át. A zsenge borsó percek alatt megpuhul, ezért mindig a főzés legvégén add a leveshez. Ettől lesz édes, roppanós és élénkzöld.
Tipp: Ha a borsó nagyon friss, akár 3-4 perc elég neki!
A tökéletes alaplé titkai
Házi zöldségalaplé – ha van időd
Gazdagabb ízt ad, és a leves összhatása is sokkal mélyebb.
Gyors alaplé – ha sietsz
10 perc alatt kész: víz + vaj + só + bors + pár marék apróra vágott zöldség. Illatos, könnyű, mégis karakteres.
Klasszikus cukorborsóleves (alaprecept)
Hozzávalók (4 adag)
- 40-50 dkg friss vagy fagyasztott borsó
- 1 nagy sárgarépa
- 1 petrezselyemgyökér
- 1 kisebb karalábé
- 1 fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 csokor kapor
- só, bors
- 1-2 ek vaj
- 1,2 liter alaplé vagy víz
Elkészítés
- A zöldségeket kockázd fel, majd vajon futtasd át néhány perc alatt.
- Add hozzá a hagymát és fokhagymát, röviden párold.
- Öntsd fel alaplével, és főzd félig puhára a zöldségeket.
- Add hozzá a borsót, és még 5-8 percig főzd.
- Ízesítsd sóval, borssal és friss kaporral.
A kész leves könnyű, illatos és színpompás – pont olyan, amilyennek a nyári leveseket képzeljük.
Roppanós borsó – a titok, amit mindenki keres
- a borsót mindig a végén add hozzá
- 8 percnél tovább ne főzd
- ne lobogjon a leves
- egy kevés citromlé vagy vaj élénkíti a színt
Variációk, amivel minden nap más lesz a leves
Kaporos klasszikus
A legismertebb változat – friss kaporral, ami intenzív illatot és frissességet ad.
Mentás verzió
A menta kiemeli a borsó édességét, könnyű, frissítő, nyári hangulatot ad.
Citromos cukorborsóleves
Egy kevés citromhéj és citromlé friss, üde savasságot hoz.
Tejfölös, krémesebb tálalás
A leves egy részét turmixold le, majd keverd össze 2-3 ek tejföllel.
Galuskás vagy könnyített verzió (rántás nélkül)
Galuska
- 1 tojás
- 2-3 ek liszt
- csipet só
Keverd össze, majd kanállal szaggasd a levesbe.
Könnyített változat
Ha diétásan készítenéd:
- hagyd el a rántást
- adj hozzá kevés vajat vagy egy turmixolt zöldséges merőkanálnyit krémesítésként
Tálalási ötletek
- friss kapor, petrezselyem
- kevés citromhéj
- pirított kenyérkocka
- gyerekeknek csillag alakú galuska
Gyakori hibák és elkerülésük
- Túl főtt borsó: a vége felé add hozzá.
- Íztelen alap: alaplé nélkül könnyen jellegtelen lesz.
- Lobogva fő: ez sápadttá teszi.
- Szétfőtt zöldségek: nagyobb darabokkal dolgozz.
Tárolás és újramelegítés
- Hűtőben 2-3 napig eláll.
- Fagyasztható, de a borsó veszít a roppanósságából.
- Újramelegítésnél csak gyengéd hőfokon melegítsd, mert a borsó könnyen szétesik.
Összegzés
A cukorborsóleves a nyár egyik legjobb ajándéka: friss, üde, gyors és ezerféleképpen variálható. Próbáld ki a klasszikus kapros változatot, a mentás frissítőt vagy a citromos pikáns verziót – és találd meg a saját kedvencedet!