Cukorborsóleves – gyors, friss és roppanós nyári leves

Cukorborsóleves – gyors, friss és roppanós nyári leves

Kevés olyan leves létezik, ami ennyire a nyár esszenciáját hordozza magában. A frissen fejtett cukorborsó illata, a roppanós zöld szemek, a gyors és könnyű elkészítés mind hozzájárul ahhoz, hogy a cukorborsóleves sok családban igazi szezonális kedvenc. A legjobb benne, hogy 20 perc alatt kész, és tele van színekkel, ízekkel és nyári energiával. Mutatom az alapreceptet, a roppanós technikát és több kreatív változatot is – kaprostól a mentáson át a citromosig.

Cukorborsóleves – Friss, könnyű és nyári klasszikus

A cukorborsóleves az egyik legüdítőbb nyári fogás: gyorsan elkészül, egyszerű hozzávalókból áll, mégis tele van frissességgel és színnel. A zsenge borsó természetes édessége tökéletesen harmonizál a vajon futtatott zöldségekkel, a kapor pedig igazi nyári aromát ad neki.

Miért szeretjük ennyire?

Ez a leves 15-20 perc alatt elkészül, így akkor is ideális, amikor kevés az idő. Könnyű, mégis tápláló, a gyerekek és felnőttek kedvence egyaránt. Friss vagy fagyasztott borsóból is csodás, és számtalan variációban elkészíthető – kapros, citromos vagy akár mentás verzióban is.

Miért szeretjük a cukorborsólevest?

  • gyors és egyszerű
  • szezonális, friss ízekkel teli
  • gyerekbarát
  • sokféleképp variálható
  • könnyű, mégis tápláló

Ez az a leves, ami megmutatja: a legegyszerűbb hozzávalókból is lehet gyönyörű, illatos fogást készíteni.

A legfontosabb hozzávalók

Friss vagy fagyasztott borsó?

A friss cukorborsó a legzamatosabb, de fagyasztott borsóból is remekül működik – külön előnye, hogy mindig kéznél van, és nem fő szét könnyen.

Zöldségek, amik nem maradhatnak ki

  • sárgarépa
  • petrezselyemgyökér
  • kevés karalábé
  • hagyma és fokhagyma
  • kapor vagy citromhéj, ha pikánsabb ízvilágot szeretnél

Ízesítők, amivel különleges lesz

  • vaj (mélyebb ízért)
  • citromlé vagy citromhéj
  • menta
  • tejföl (krémesebb verzióhoz)

A friss cukorborsó előkészítése

A friss borsót fejtsd meg, majd mosd át. A zsenge borsó percek alatt megpuhul, ezért mindig a főzés legvégén add a leveshez. Ettől lesz édes, roppanós és élénkzöld.

Tipp: Ha a borsó nagyon friss, akár 3-4 perc elég neki!

A tökéletes alaplé titkai

Házi zöldségalaplé – ha van időd

Gazdagabb ízt ad, és a leves összhatása is sokkal mélyebb.

Gyors alaplé – ha sietsz

10 perc alatt kész: víz + vaj + só + bors + pár marék apróra vágott zöldség. Illatos, könnyű, mégis karakteres.

Klasszikus cukorborsóleves (alaprecept)

Hozzávalók (4 adag)

  • 40-50 dkg friss vagy fagyasztott borsó
  • 1 nagy sárgarépa
  • 1 petrezselyemgyökér
  • 1 kisebb karalábé
  • 1 fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor kapor
  • só, bors
  • 1-2 ek vaj
  • 1,2 liter alaplé vagy víz

Elkészítés

  1. A zöldségeket kockázd fel, majd vajon futtasd át néhány perc alatt.
  2. Add hozzá a hagymát és fokhagymát, röviden párold.
  3. Öntsd fel alaplével, és főzd félig puhára a zöldségeket.
  4. Add hozzá a borsót, és még 5-8 percig főzd.
  5. Ízesítsd sóval, borssal és friss kaporral.

A kész leves könnyű, illatos és színpompás – pont olyan, amilyennek a nyári leveseket képzeljük.

Roppanós borsó – a titok, amit mindenki keres

  • a borsót mindig a végén add hozzá
  • 8 percnél tovább ne főzd
  • ne lobogjon a leves
  • egy kevés citromlé vagy vaj élénkíti a színt

Variációk, amivel minden nap más lesz a leves

Kaporos klasszikus

A legismertebb változat – friss kaporral, ami intenzív illatot és frissességet ad.

Mentás verzió

A menta kiemeli a borsó édességét, könnyű, frissítő, nyári hangulatot ad.

Citromos cukorborsóleves

Egy kevés citromhéj és citromlé friss, üde savasságot hoz.

Tejfölös, krémesebb tálalás

A leves egy részét turmixold le, majd keverd össze 2-3 ek tejföllel.

Galuskás vagy könnyített verzió (rántás nélkül)

Galuska

  • 1 tojás
  • 2-3 ek liszt
  • csipet só

Keverd össze, majd kanállal szaggasd a levesbe.

Könnyített változat

Ha diétásan készítenéd:

  • hagyd el a rántást
  • adj hozzá kevés vajat vagy egy turmixolt zöldséges merőkanálnyit krémesítésként

Tálalási ötletek

  • friss kapor, petrezselyem
  • kevés citromhéj
  • pirított kenyérkocka
  • gyerekeknek csillag alakú galuska

Gyakori hibák és elkerülésük

  • Túl főtt borsó: a vége felé add hozzá.
  • Íztelen alap: alaplé nélkül könnyen jellegtelen lesz.
  • Lobogva fő: ez sápadttá teszi.
  • Szétfőtt zöldségek: nagyobb darabokkal dolgozz.

Tárolás és újramelegítés

  • Hűtőben 2-3 napig eláll.
  • Fagyasztható, de a borsó veszít a roppanósságából.
  • Újramelegítésnél csak gyengéd hőfokon melegítsd, mert a borsó könnyen szétesik.

Összegzés

A cukorborsóleves a nyár egyik legjobb ajándéka: friss, üde, gyors és ezerféleképpen variálható. Próbáld ki a klasszikus kapros változatot, a mentás frissítőt vagy a citromos pikáns verziót – és találd meg a saját kedvencedet!

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top