Cikkek - Tippek
Chili a fogyókúrában
Cikkek - Tippek
A chili felgyorsítja az anyagcserét, és enyhíti az éhségérzetet, így remekül illik bármilyen fogyókúrás programba. Ha szereted az erőset, használd bátran!Tahinikrém
Cikkek - Tippek
A tahinikrém (szezámmagkrém) a közel-keleti élelmiszerboltokban kapható. Az ismert, és kedvelt hummusz, azaz csicseriborsókrém elengedhetetlen alkotórésze.Pesto tárolása
Cikkek - Tippek
A pesto jól záródó üvegben egy hétig is eláll a hűtőben. Ha lefagyasztjuk akár hónapokig is eltartható.Fűszerezzünk mustármaggal
Cikkek - Tippek
A mustármag az indiai konyha kedvelt fűszere. Aromája akkor érvényesül igazán, ha forró olajban kipattogtatjuk.Kínai ötfűszerkeverék
Cikkek - Tippek
A kínai ötfűszerkeverék édesköménymagból, csillagánizsból, fahéjból, szecsuáni borsból és szegfűszegből áll. Nagyon átható izű és illatú, csak keveset használjon belőle.Spenótos ételek
Cikkek - Tippek
A reszelt szerecsendió nagyon jól illik a spenót izéhez.Sült paprika
Cikkek - Tippek
Könnyebb lehúzni a sült paprika héját, ha sütés után alufóliába csomagoljuk.Gomba tárolása
Cikkek - Tippek
A gombát ne vedd meg napokkal előre! Ne tárold sokáig, használd fel minél hamarabb! Papírzacskóban, hűtőszekrényben eláll 1-2 napig, de nejlonzacskóban befülled és megpenészedik.Édeskömény
Cikkek - Tippek
Az édesköménygumó aromás zöldség, melynek enyhén ánizs íze van. Nyersen, párolva, grillezve, főzve is fogyasztható. Aki nem szereti átható ízét, használjon helyette póréhagymát.Megsült-e?
Cikkek - Tippek
Ellenőrizhetjük, hogy a felfújt átsült e, ha fogpiszkálót szúrunk bele. Ha a fogpiszkálóra ragad a tészta, akkor még tovább kell sütni, de ha tiszta marad, akkor elkészült az étel.Bab
Cikkek - Tippek
Időt takaríthatunk meg ha pl. a babsalátához nem magunk főzzük a babot, hanem konzervet használunk. Fontos azonban, hogy alaposan mossuk ki a konzerv levét!Hummusz
Cikkek - Tippek
A hummuszt ajánlatos egy nappal korábban elkészíteni, hogy az ízek összeérjenek. Felhasználásig hűtőben tároljuk.Olajok
Cikkek - Tippek
A különböző olajok nemcsak ízesebbé teszik ételeinket, de segítenek a csak zsírban oldódó vitaminok feldolgozásában is. De melyiket mikor használjuk? Bő olajban sütéshez használj napraforgóolajat, tepsis burgonyához vagy zöldségekhez könnyű olívaolajat, salátákhoz extraszűz olívaolajat. Távol-keleti ételekhez a szezámolaj illik, a tökmag-, mogyoró-, és dióolaj pedig mártások ízesítőjeként nagyszerű.Zöldfűszerek
Cikkek - Tippek
A friss zöldfűszerek használata nagyon fontos a mindennapi táplálkozásban. Ha teheted, kerüld a szárított változatokat, és használd ezeket inkább frissen. Nemcsak az ízük más, de a vitamintartalmuk is magasabb, a legtöbb zöldfűszer esetében azonban a vitamintartalom hő hatására elillan, és aromájuk is könnyen elvész, ezért ajánlott csak a főzés utolsó fázisában az ételhez adni.Vegetáriánusoknak
Cikkek - Tippek
Nagyszerű fehérje-, zsír- és vitaminforrások a vegetáriánusoknak a csonthéjasok: dió, mogyoró, földimogyoró, mandula, a kesudió és változataik.Ecetek
Cikkek - Tippek
Tarts otthon három-négyféle ecetet: fehér- és vörösborecetet, tárkony- és almaecetet. Mindegyik másképp fogja ízesíteni az ételt vagy a salátát.Citrushéj
Cikkek - Tippek
Finoman, óvatosan reszeljük a citrusfélék héját, mert az alsó, fehér réteg kesernyés. Az 1 percre forrásban lévő vízbe dobott citromhéj üdítő, kevésbé fanyar.Változatos rizs
Cikkek - Tippek
Ha unjuk a megszokott főtt rizst, néhány egyszerű trükkel kicsit feldobhatjuk. Keverjünk bele kukoricát, bors
Chili
Cikkek - Tippek
Mindig mossunk kezet, ha chilipaprikával dolgoztunk. Nedve izgatja a bőrt, pirosodást, kiütést is okozhat, arról nem is beszélve, milyen kínokat kell kiállnunk, ha véletlenül a szemünkbe nyúlunk.Egytálételek zöldségei
Cikkek - Tippek
Serpenyős egytálételekhez a kemény gyökérzöldségeket, sárgarépát stb. ajánlatos hajszálvékonyra vágni, hogy gyorsan és egyenletesen puhuljanak meg. A többi zöldséget, pl. a zsenge paprikát, pórét, újhagymát, paprikát kicsit durvábbra is apríthatjuk, így nem esik szét.Hús- vagy zöldséglé, mint alapanyag
Cikkek - Tippek
Kész hal-, hús-, vagy zöldséglé leveskockából is készíthető, de ez sok sőt és tartósítószert tartalmaz, ezért érdemes azt házilag elkészíteni.Parmezán
Cikkek - Tippek
A parmezán sajt a zsírszegény ételek ideális ízesítője, erős aromája miatt csak kevés kell belőle. Rakott ételeknek nagyon finom ízt ad.Megbarnuló gyümölcs
Cikkek - Tippek
Nem barnul meg a világos húsú gyümölcs, ha citromlevet csepegtetünk rá.Túró vagy joghurt használata a főzéshez
Cikkek - Tippek
A krémtúró vagy a joghurt hozzáadása után már nem szabad főzni az ételt, mert kicsapódik a fehérje.Rizstészta
Cikkek - Tippek
A zsírmentes rizstészta remekül helyettesítheti a tojással készült levestésztákat.Aszalt gyümölcsök
Cikkek - Tippek
Ha desszert készítéséhez vásárolunk aszalt gyümölcsöt nagyon bő a választék. A csomagoláson mindig nézzünk utána, felhasználás előtt be kell e áztatni az adott terméket, illetve hogy cukrozott e a gyümölcs. Ez utóbbi döntően befolyásolja a desszert kalóriatartalmát, ezért diétázóknak érdemes rá figyelni.