Navigáció: Címlap Cikkek Gasztrokalandok Lenoteca

Gasztrokalandok

Lenoteca

Péntek esti körutunk ezúttal a L’enoteca borbárba vezetett. Az Erzsébet híd és a Lánchíd között elhelyezkedő borbár nemcsak a borok széleskörű kínálatával kápráztatja el a betévedőt, de a látvány sem elhanyagolható annak, akinek sikerült a bejárattal szembeni széket elhappolnia. A Belgrád rakpartról a Gellért-hegy sziklás részét, valamint az azon épp felkapaszkodó, a halállal is dacoló mászókat is látni véltük, kik a 235 méter magas csúcsra törvén szemlélhetik meg a Felszabadulási emlékművet, mely később a Szabadság-szobor nevet kapta. Igen, nyár van. És igen, van terasza a helynek, de a levegő lehűlt, a szél feltámadt, így jobbnak véltük, bent elhelyezkedni. Két pincér állt rendelkezésünkre.

lenotecaAz asztalon terítő helyett zsírpapír várta a rátámaszkodó búsborozgatót. Teljesen amatőr módjára mentem ’borozgatni’. Nem mondhatom, hogy hajszálnyit is értek e nedűhöz, így a pincérre bíztam magam. Kértem, hogy száraz és fehérbor legyen. Flaccianello-t (Sangiovese) ajánlotta.

Majd sajttálat rendeltünk. 2360 magyar forintért kínálta magát, mi pedig egyrészt nagyon éhesek voltunk, másrészt jólértesült kisasszonyokként tudtuk, hogy a bor és sajt összetartozik, mint Babits és az ő fekete országa. A bort kihozták, Szilvit gyors megkérdeztem, hogyan kell hivatalosan inni a bort. Nem kell hivatalosan inni. Rendben, akkor egészségetekre!

Hmm! Az íze átható, hűsen árad szét a számban, majd kissé kesernyést ízt adva, végigfolyik a torkomon. A sajttálon négyféle sajt, középen egy kis tál olajjal. A bor hamar eggyé válik velünk. A pincér máris rendelkezésünkre áll. Szilvi Tokaji Aszut rendel. 3 puttonyosat. Iszonyatosan finom, bánom, hogy nem rendeltem én is inkább azt. Ugyanis én maradtam a száraz fehérnél. A sajttálból hamar csak a tál maradt. A helységben három asztal volt, aholis leginkább külföldiek foglaltak helyet. Hangos külföldiek. Egy eszpresszót kértem még, majd a számlát. Nem volt megfizethetetlen, és jó szájízzel hagytuk magunk mögött a hangulatos ’pincét’. Közben a mászók is megérkeztek, és a 4-es metró is elkészült…

 

Ebben a kategórába még:

Hibabejelentés

Kérünk, ha hibát találsz az oldalon írd meg nekünk a Kapcsolat menüpont alatt vagy a Fórumon, hogy minél hamarabb ki tudjuk javítani.

Köszönjük a segítséged!