Navigáció: Címlap Cikkek Érdekességek Kínai konyha

Cikkek - Érdekességek

Kínai konyha

Cikkek - Érdekességek

kinaiA kínai konyha rendkívül változatos, és egészséges. Na persze itt nem a nálunk is elterjedt kínai gyorséttermek kínálatáról beszélek. Az alapanyagok elegyítésének és elkészítési módjának száma szinte végtelen. Egységes kínai konyha nem létezik, hisz hatalmas területről, sokszínű nemzetiségi megoszlásról beszélhetünk, így területenként igen eltérő ételekkel, és módszerekkel találkozhatunk. A tengerparti területeken több halat, és tengeri állatokat fogyasztanak, míg Pekingben például a kacsa népszerű. A pekingi kacsa az egész világon ismert és kedvelt étel.

 A kínai konyha két csoportra osztható. Az egyik csoporthoz tartoznak a gabonafélék, rizs, búza- vagy kukoricalisztből készült gombócok, lepények, tészták. A másik csoport a húsos, halas és zöldséges ételeket foglalja magában, valamint ide sorolhatók a tofuval készített fogások is. Az egyensúly csak akkor van jelen, ha étkezéseik során megfelelő arányban fogyasztanak e két csoport étkei közül.A zöldségeknek igen jelentős szerep jutott, számuk igen nagy a nálunk ismertekéhez képest. Általában párolva, vagy rövid ideig sütve, esetleg gőzölve készítik el, így azok sok értékes tápanyagot megőriznek.

kinaiÉtrendjükben első helyen a rizs áll, naponta akár háromszor is esznek belőle, de nagyon magas a szójafogyasztás is. Népszerű a tészták használata, kedveltek a nálunk használatos tésztafélék,de a rizs- vagy üvegtészta is.A húsok közül leggyakrabban csirkét és kacsát választanak, de magas a sertéshús fogyasztás is. Általában ezt is pirítják vagy pácolják, és párolják. Marhahúst alig esznek, és a tejtermékek sem igazán ismertek az országban. Előszeretettel készítenek viszont halakat, vagy más tenger gyümölcseit. Igen kedvelt étel a cápauszony leves.Nálunk nem jellemző, Kínában viszont mindennapos a béka fogyasztása is.A zöldséget és a húst falatnyi darabokra vágják, és számtalan változatban készítik el. Leggyakrabban pirítják vagy párolják. A kis darabokra aprítás egyik oka,hogy így hamarabb készül el az étel, a másik, hogy pálcikával esznek. Ezért persze a főzés leghosszabb szakasza az előkészítés. Csak a leves elfogyasztásához használnak kanalat, ezen kívül mindent pálcikával fogyasztanak.Fűszerezés során alapelvük, hogy az étel természetes ízét megkíméljék, és ne elnyomják. Gyakran használják ízesítésre a szójaszószt, a szezámolajat, a rizsbort,a csillagánizst, a fahéjat, a gyömbért, a chiliolajat, a póréhagymát.A nálunk megszokottól eltérően az étkezések jóval több fogásból állnak, ünnepi alkalmakkor akár 10-12 fogás sem ritka. Általában mindenki külön csészében kapja a rizst vagy a tésztát, és a levest, a többi fogás pedig az asztal közepén van tálalva, ezekből mindenki vehet magának. kinaiA felszolgálás sorrendje is eltér az európai gyakorlattól, hisz a hal- és a húsétel tálalása általában egy időben történik, majd ezután következik a leves, és utána az édesség. Aztán újra halat vagy csirkét fogyasztanak, végül ismét leves következik.Nem túl édesszájúak. A kínai édességek is falatkákból állnak, ilyen például a mézben áztatott datolya, a szárított barack, kis süteménykockák.A kínaiak számára néhány olyan étel is ínyencségnek számít, amit valószínűleg mi sohasem ennénk meg, ilyen például a medvebocstalp, a kölyökkutyahús, a cibetmacska, a kígyó.Legszívesebben fogyasztott italuk a tea, melyekből több százféle létezik. Ízesítetlenül isszák. Kedvelt alkoholtartalmú italuk a rizspálinka.

Receptajánló:


Hibabejelentés

Kérünk, ha hibát találsz az oldalon írd meg nekünk a Kapcsolat menüpont alatt vagy a Fórumon, hogy minél hamarabb ki tudjuk javítani.

Köszönjük a segítséged!