Navigáció: Címlap Cikkek Érdekességek Török konyha

Cikkek - Érdekességek

Török konyha

Cikkek - Érdekességek

BaklavaA török konyhára jellemző a sokszínűség, az erőteljes fűszerezés, a húsok és zöldségfélék nagyszerű párosítása. Ételeik az országukon kívül is rendkívül népszerűek. Magyarországon is nagyon kedveltek a török ételek, bár többségüket a fővárosban szinte egymást érő török gyorséttermekből ismerjük, melyek csak részben tükrözik a jellegzetes török konyha sajátosságait. A sokszínűség elsősorban a szerencsés földrajzi fekvésnek köszönhető, hisz bővelkednek halakban, tenger gyümölcseiben, és a mediterrán klíma kiváló a finomabbnál finomabb zöldségek és gyümölcsök számára is.

 Jellemző, hogy a családtagok együtt, komótosan étkeznek, kellő időt szánnak minden fogásra. Náluk az ebédidő 3-4 óra. Természetesen ebben közrejátszik a mediterrán éghajlat is, a forró,déli órákat az evésre és a pihenésre szánják. A török étkezési szokásokat részben az határozza meg, hogy az ország lakosságának többsége mohamedán vallású, ezért sertéshúst, és sertészsírral készült ételeket nem esznek. Zsíradékként elsősorban olívaolajat használnak. A legnépszerűbb húsféle a bárány-, ill. a kecskehús, de gyakran esznek vadat és csirkét is. Tipikus török étel a darált birkahúsból készült muszaka. A kebab a húsból készült jellegzetes török ételek gyűjtőneve. Húsételeiket gyakran pácolják és grillezik.

pideNálunk is ismert ételük a hosszúkás török pizza, a pide, mely többféle változatban készül és friss salátával fogyasztják.A halfogyasztás is nagyon magas, akár az utcán sétálva is választhatunk az árusoknál kapható roston sült halfélékből. Szívesen készítenek rákokat, kagylókat, tintahalakat.A zöldségek közül leggyakrabban a paprikát, paradicsomot, uborkát, padlizsánt , babot, lencsét és a káposztát használják. Köretként is gyakori a rizs, de egyéb módon is szívesen használják, pl a piláf készítésénél, ami egy birkahússal készülő rizses étel. Sajtjaik többsége juh- vagy kecsketejből készülnek. Ezeket gyakran használják zöldséges ételeikhez, salátáikhoz is.

Igen elterjedt, és változatos a joghurt felhasználása is. Használják köretek, mártások elkészítéséhez, de akár levesekhez, főételekhez is. Hagyományos joghurtitaluk az ayran.Az ételeket bátran, erőteljesen fűszerezik. Sokféle fűszert használnak, többek között a rozmaringot, paprikát, kakukkfüvet, bazsalikomot, borsot, fokhagymát. Fűszerezésük néha még a magyar ízlésnek is erősnek tűnhet.Gyakori gyümölcs a körte, a füge,a szőlő,a dinnye. Az ország egyik fő exportcikke a mazsola. A török édességek a világ minden táján ismertek és kedveltek. Elkészítésükhöz előszeretettel használnak szárított gyümölcsöket, magvakat. Talán legnépszerűbb édességük a baklava, mely rétestésztából, méz, dió vagy pisztácia felhasználásával készül, de ma már számtalan változata létezik.

török teaA kávéivásnak szertartása van. A török kávé jellegzetessége, hogy a csészébe kerül a zacc is, emiatt nálunk nem annyira népszerű. Kedvelt a török tea is, amit jellegzetes kis üvegpohárban kínálnak és naponta többször isznak belőle. Cukrozzák, de citrommal nem ízesítik. A vallási szokásaik miatt az alkoholfogyasztás nem magas, ennek ellenére kiváló boraik vannak. Alkoholtartalmú nemzeti italuk a raki, mely mazsolából vagy friss szőlőből égetett, ánizsos pálinkaféle. Ramadan idején egyáltalán nem isznak alkoholt.

Receptjánló


Hibabejelentés

Kérünk, ha hibát találsz az oldalon írd meg nekünk a Kapcsolat menüpont alatt vagy a Fórumon, hogy minél hamarabb ki tudjuk javítani.

Köszönjük a segítséged!