Cikkek - Érdekességek
Bazsalikom
Cikkek - Érdekességek
Igen sokoldalúan felhasználható. Alkalmas levesek, főzelékek, saláták, szószok, pácok, mártások, sültek, halételek, növényi ecetek, fűszerolajok ízesítéséhez. A paradicsomos, olaszos ételek elengedhetetlen fűszere, de azt sokan nem tudják, hogy nagyon jól passzol a majonézhez is. Öntetekhez érdemes kipróbálni, akár salátára, akár sült húshoz, halhoz.
Ázsia, Afrika, Amerika melegebb részein őshonos, hazánkban terjesztik. A bazsalikom otthon, cserépben is könnyen tartható fűszernövény. Levelei lehetnek zöldek, vagy lilás színűek, aprók vagy nagyok is. Napimádó, egynyári növény. Legjellegzetesebb ismertetőjegye aromás, finom illata. Szárított formában is igen népszerű, de íze ebben a formában nem annyira sajátos, ezért ha igazi ínyencek vagyunk, inkább frissen használjuk. Akár le is fagyaszthatjuk a friss, aprított leveleket. Fontos, hogy főzéskor csak az utolsó percekben adjuk az ételhez!
Nevezetes pesto Liguria, Észak-Olaszország egy régiójának specialitása. Friss bazsalikomlevelekből, extra szűz olívaolajból, fenyőmagból, fokhagymából és egy nevezetes olasz sajtból, parmigianoból készítik. A paradicsomból, extra szűz olívaolajból, vörösborecetből és bazsalikomból összeállított salátaöntetek is nagyon ízletesek.
A bazsalikom kedvelt fűszer a Távol-Keleten is, különösen Vietnámban és Thaiföldön. Azonban amikor a keleti ételekhez bazsalikomot használunk figyelnünk kell arra, hogy az ott termelt fűszernövény íze eltér a nyugaton ismert, és használt változatokétól. Az igazi tájföldi bazsalikom általában beszerezhető a keleti élelmiszerkereskedésekben.
Főzete enyhe fogfájásra, ínygyulladásra, de gyomorfájásra, étvágytalanságra is hatásos. Csak forrázzunk le néhány levelet, és máris használhatjuk öblögetésre. Fürdővízbe téve frissítő hatású.
Török konyha< Előző | Következő >Thai konyha |
---|