Navigáció: Címlap Cikkek Érdekességek Petrezselyem

Cikkek - Érdekességek

Petrezselyem

Cikkek - Érdekességek

A magyar konyha hagyományosan használt zöldségei közé tartozik. Levesek, köretek, saláták, főzelékek elengedhetetlen kelléke. Kétféle változata létezik, a levélpetrezselyem és a gyökérpetrezselyem.

A petrezselyemzöldnél, és egyéb zöldfűszereknél fontos, hogy friss, üde zöld legyen. Felhasználható szárított formában is, de valódi zamatát, illatát frissen adja. Érdemes akár lefagyasztva tárolni. Hónapokig megőrzi aromáját, ha apróra vágva, kevés sóval összekeverve, jól zárható üvegben tároljuk. A már majdnem elkészült, de inkább kész ételhez adjuk, mert hő hatására elveszíti aromáját, és vitamintartalmát is.

Vitamin és ásványi összetétele révén pozitívan hat a látóidegek működésére. A benne lévő nagy mennyiségű A-vitaminnak köszönhetően csökkenti a szürkületi vakságot, javítja a látást. A petrezselyem zöldje és gyökere is gyomorerősítő, vesetisztító, étvágygerjesztő hatású. Leveléből készíthetünk gyógyteát, mely főleg a kiválasztórendszerre gyakorol jó hatást, segít a vese és hólyagpanaszok megszűntetésében. Illóolaja gyulladáscsökkentő. Terhesség idején nem ajánlott orvosilag hatásos mennyiségben használni!


Hibabejelentés

Kérünk, ha hibát találsz az oldalon írd meg nekünk a Kapcsolat menüpont alatt vagy a Fórumon, hogy minél hamarabb ki tudjuk javítani.

Köszönjük a segítséged!