Cikkek - Érdekességek
Kínai konyha
Cikkek - Érdekességek
A kínai konyha rendkívül változatos, és egészséges. Na persze itt nem a nálunk is elterjedt kínai gyorséttermek kínálatáról beszélek. Az alapanyagok elegyítésének és elkészítési módjának száma szinte végtelen. Egységes kínai konyha nem létezik, hisz hatalmas területről, sokszínű nemzetiségi megoszlásról beszélhetünk, így területenként igen eltérő ételekkel, és módszerekkel találkozhatunk. A tengerparti területeken több halat, és tengeri állatokat fogyasztanak, míg Pekingben például a kacsa népszerű. A pekingi kacsa az egész világon ismert és kedvelt étel.
Török konyha
Cikkek - Érdekességek
A török konyhára jellemző a sokszínűség, az erőteljes fűszerezés, a húsok és zöldségfélék nagyszerű párosítása. Ételeik az országukon kívül is rendkívül népszerűek. Magyarországon is nagyon kedveltek a török ételek, bár többségüket a fővárosban szinte egymást érő török gyorséttermekből ismerjük, melyek csak részben tükrözik a jellegzetes török konyha sajátosságait. A sokszínűség elsősorban a szerencsés földrajzi fekvésnek köszönhető, hisz bővelkednek halakban, tenger gyümölcseiben, és a mediterrán klíma kiváló a finomabbnál finomabb zöldségek és gyümölcsök számára is.
Bazsalikom
Cikkek - Érdekességek
Igen sokoldalúan felhasználható. Alkalmas levesek, főzelékek, saláták, szószok, pácok, mártások, sültek, halételek, növényi ecetek, fűszerolajok ízesítéséhez. A paradicsomos, olaszos ételek elengedhetetlen fűszere, de azt sokan nem tudják, hogy nagyon jól passzol a majonézhez is. Öntetekhez érdemes kipróbálni, akár salátára, akár sült húshoz, halhoz.
Thai konyha
Cikkek - Érdekességek
Talán első kóstoláskor kissé különösek a thai ízek európai ízekhez szokott ízlelőbimbóinknak, de higgyétek el, hamar hozzá lehet szokni. A thai konyha ízeibe könnyedén beleszerethetünk. Titka egészen egyszerű: ételeit az öt alapíz harmóniája jellemzi. Az édes, a sós, a savanyú, a keserű és a csípős teljes összhangban van a thai ételekben. Friss hozzávalók, sokféle fűszer, ezek a thai konyha jellemzői. A leggyakoribb ízesítő a curry, a chilipaprika, a koriander, a kókusztej, a gyömbér
, a thai bazsalikom
, a thai citromfű, a fokhagyma
és a menta. Ritkán sózzák az ételt, a sós hatást halszósz ( nam pla) használatával érik el. A rákszósz, és a sós, darált rák is elterjedt.
Torkos csütörtök 2009
Cikkek - Érdekességek
2009-ben negyedik alkalommal rendezi meg a Torkos Csütörtököt a Magyar Turizmus Zrt. Idén február 26-án élhetünk a lehetőséggel, hogy fél áron próbáljunk ki egy jó éttermet. Az akcióban azok az éttermek vehetnek részt, akik vállalják, hogy a kijelölt napon az étel- és italfogyasztásból 50%-os kedvezményt nyújtanak. Feltétel továbbá, hogy a résztvevő vendéglátóhelyek 26-ára is megtartják az akció hetében, illetve az azt megelőző héten érvényes teljes a la carte étlapjukat és itallapjukat.
Mexikói konyha
Cikkek - Érdekességek

Mexikó minden államában más és más a specialitás, de az egész országra jellemző, hogy nagyon sok tengeri állatból készült ételt fogyasztanak. Ételek jellegzetes ízét elsősorban a speciális fűszerek adják. Az ország első a paprikafogyasztásban, és kb. húszféle borsot használnak. Jellemzően nagyon csípősen főznek. Tipikusan mexikói növény a jalaepena paprika, amihez ma már nálunk is hozzá lehet jutni.
Rozmaring
Cikkek - Érdekességek
Fűszerként a konyha nélkülözhetetlen kelléke. A Földközi-tenger vidékén és Dél-Európában már az ókorban is kedvelt volt. Cserépben könnyen nevelhető, szárazságtűrő növény.
Petrezselyem
Cikkek - Érdekességek
A magyar konyha hagyományosan használt zöldségei közé tartozik. Levesek, köretek, saláták, főzelékek elengedhetetlen kelléke. Kétféle változata létezik, a levélpetrezselyem és a gyökérpetrezselyem.