Navigáció: Címlap Cikkek Érdekességek Mexikói konyha

Cikkek

Mexikói konyha

Érdekességek

TacoÉn személy szerint nagyon szeretem a mexikói ételeket. Szerencsére manapság már egyre több helyen kipróbálhatjuk az ország specialitásait (ha valaki kedvet kap, tudom ajánlani, hogy tegyen egy sétát a körúton, és két remek helyből is választhat). Persze ha otthon van kedvünk kísérletezni, akkor már azt is megtehetjük. A legtöbb hozzávaló nehézségek nélkül beszerezhető, egyelőre elsősorban a fővárosban.

Mexikó minden államában más és más a specialitás, de az egész országra jellemző, hogy nagyon sok tengeri állatból készült ételt fogyasztanak. Ételek jellegzetes ízét elsősorban a speciális fűszerek adják. Az ország első a paprikafogyasztásban, és kb. húszféle borsot használnak. Jellemzően nagyon csípősen főznek. Tipikusan mexikói növény a jalaepena paprika, amihez ma már nálunk is hozzá lehet jutni.


Tradicionális ételeikhez három alapanyagot nagyon gyakran használnak, ezekből legalább egy megtalálható minden ételükben: tortilla, bab, chili.
Konyhájuk, ízlésük kicsit hasonlít a magyar konyhához. Amellett, hogy nagyon sok paprikát használnak, szinte mindenhez tortilla, a helyi kenyérféleség dukál. A tortillának nagyon sokféle változata létezik. Készülhet kukoricalisztből vagy búzalisztből, süthetik olajban, de sütőben is. Ételeik egyszerűek. A legnépszerűbb előételek a tortilla, a nachos, a guacemola, a chimichanga, a quesadillas. Ezeket szívesen ízesítik salsa szósszal. Mexikó a mártások országa, szinte minden étel mellé kínálnak ilyet.
Az ország egyik fő tápláléka a kukorica, és az ebből készült ételek. A tortillát különböző módon eszik. Az egyik változat a tacos. Ebben az esetben a tortillát és a töltelékeket külön-külön tálalják, és mindenki maga tölti meg a lepényét. Egy másik jellemző étel a quesadilla, ami főleg sajtot tartalmazó étel. Két tortilla lap közé teszik a tölteléket, majd az egészet megsütik.
Nagyon finom étel a pastes. A rétesre emléketető tésztaféle sós és édes változatba is készül, húsos, vagy almás, ananászos töltelékkel.
A főételekhez csak néhány húsfélét használnak. Népszerűek a gulyásszerű ételek, a sült marhahús (jellemzően babbal). A sütéshez nem használnak zsírt, kizárólag növényekből sajtolt olajat.
Az különlegességek kedvelői ne hagyják ki a tamalest, ami kicsi, gőzölt kukoricalepény banánlevélbe göngyölve.
A főzelékek és a levesek nem túl kedvelt ételek az országban.
Mexikóban kedvelik az édességeket. Nagyon népszerűek a fagylalt hozzáadásával készített desszertek, de a gyümölcsös és pudinggal készített finomságok is.

Az ország jellegzetes, és ismer itala a tequila. E nálunk is népszerű ital az agave kaktuszból készül. Ezt a nagyon erős italt hazájában üdítővel, frissítővel hígítva isszák.

 

Receptajánló:


Hibabejelentés

Kérünk, ha hibát találsz az oldalon írd meg nekünk a Kapcsolat menüpont alatt vagy a Fórumon, hogy minél hamarabb ki tudjuk javítani.

Köszönjük a segítséged!