Cikkek

Békéscsabai Bor és Grill Fesztivál 2009

Események

A Csabai Kolbászfesztivál keretein belül kerül megrendezésre a Bor és Grill Fesztivál, melynek célja a minőségi magyar borok megismertetése, és népszerűsítése. Emellett az április 03-05 között megrendezett fesztiválon grillezett ételek bemutatásán, és persze kóstolásán is részt vehetünk. A grillezett finomságokat Prohászka Béla olimpiai bajnok mesterszakács és csapata készíti el.
További programok a teljesség igénye nélkül: szórakoztató gasztronómiai programok, kirakodó- és kézműves vásár, borrendek felvonulása, játszóház, néptánc bemutató, mediterrán utcabál stb.
Időpont: 2009 április 03-05.
Helyszín: Békéscsaba, Andrássy u. sétáló része
   

Újszentiváni rétesfesztivál és réteskészítő verseny

Események

Idén is megrendezésre kerül Újszentivánon a rétesfesztivál és verseny. A programokon 2009 április 3-5 között vehetünk részt. Amellett, hogy megismerhetjük a hagyományos réteskészítés módját, még meg is kóstolhatjuk a számtalan változatban készülő finom édességeket. Emellett színes programok, és verseny várja az érdeklődőket. Helszín: Újszentiván - Lovaspálya

Részletek:
http://www.antikretes.hu/
   

Csabai Sörfesztivál és Csülökparádé

Események

2009-ben május 27. és június 1. között kerül megrendezésre Békéscsabán a több éves múltra visszatekintő sörfesztivál. A látogatól mintegy harmincfajta sört kóstolhatnak meg, melyeket hagyomány szerint 1 l-es korsokban fogyaszthatunk. A szervezők természetesen gondoskodnak a korgó gyomrokról is, így a szokásos csülkön kívül idén megismerkedhetünk a román, szerb, szlovák és  cseh konyha remekeivel is.
A fesztiválozók jó hangulatát élő koncertek és a sörivással kapcsolatos játékok, vetélkedők garantálják.

Bővebb infó itt:

http://csabaisorfesztival.hu/

Kellemes időtöltést!
   

Kínai konyha

Érdekességek

kinaiA kínai konyha rendkívül változatos, és egészséges. Na persze itt nem a nálunk is elterjedt kínai gyorséttermek kínálatáról beszélek. Az alapanyagok elegyítésének és elkészítési módjának száma szinte végtelen. Egységes kínai konyha nem létezik, hisz hatalmas területről, sokszínű nemzetiségi megoszlásról beszélhetünk, így területenként igen eltérő ételekkel, és módszerekkel találkozhatunk. A tengerparti területeken több halat, és tengeri állatokat fogyasztanak, míg Pekingben például a kacsa népszerű. A pekingi kacsa az egész világon ismert és kedvelt étel.

Bővebben: Kínai konyha

   

Török konyha

Érdekességek

BaklavaA török konyhára jellemző a sokszínűség, az erőteljes fűszerezés, a húsok és zöldségfélék nagyszerű párosítása. Ételeik az országukon kívül is rendkívül népszerűek. Magyarországon is nagyon kedveltek a török ételek, bár többségüket a fővárosban szinte egymást érő török gyorséttermekből ismerjük, melyek csak részben tükrözik a jellegzetes török konyha sajátosságait. A sokszínűség elsősorban a szerencsés földrajzi fekvésnek köszönhető, hisz bővelkednek halakban, tenger gyümölcseiben, és a mediterrán klíma kiváló a finomabbnál finomabb zöldségek és gyümölcsök számára is.

Bővebben: Török konyha

   

Bazsalikom

Érdekességek

bazsalikomIgen sokoldalúan felhasználható. Alkalmas levesek, főzelékek, saláták, szószok, pácok, mártások, sültek, halételek, növényi ecetek, fűszerolajok ízesítéséhez. A paradicsomos, olaszos ételek elengedhetetlen fűszere, de azt sokan nem tudják, hogy nagyon jól passzol a majonézhez is. Öntetekhez érdemes kipróbálni, akár salátára, akár sült húshoz, halhoz.

Bővebben: Bazsalikom

   

Thai konyha

Érdekességek

Talán első kóstoláskor kissé különösek a thai ízek európai ízekhez szokott ízlelőbimbóinknak, Thai konyhade higgyétek el, hamar hozzá lehet szokni. A thai konyha ízeibe könnyedén beleszerethetünk.  Titka egészen egyszerű: ételeit az öt alapíz harmóniája jellemzi. Az édes, a sós, a savanyú, a keserű és a csípős teljes összhangban van a thai ételekben. Friss hozzávalók, sokféle fűszer, ezek a thai konyha jellemzői. A leggyakoribb ízesítő a curry, a chilipaprika, a koriander, a kókusztej, a gyömbér, a thai bazsalikom, a thai citromfű, a fokhagyma és a menta. Ritkán sózzák az ételt, a sós hatást halszósz ( nam pla) használatával érik el. A rákszósz, és a sós, darált rák is elterjedt.

Bővebben: Thai konyha

   

Ázsia Bt

Boltajánló

1093 Budapest
Vámház krt 1-3.
Vásárcsarnok -pince szint
Tel.: 06-1-2187148
E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezd a Javascript használatát, hogy megtekinthesd.

Nyitva:
H: 10:00-17:00
K-P: 7:00-18:00
Sz: 7:00-14:00

Online vásárlás: www.azsiabt.hu

   

Chili a fogyókúrában

Tippek

A chili felgyorsítja az anyagcserét, és enyhíti az éhségérzetet, így remekül illik bármilyen fogyókúrás programba. Ha szereted az erőset, használd bátran!
   

Torkos csütörtök 2009

Érdekességek

steak2009-ben negyedik alkalommal rendezi meg a Torkos Csütörtököt a Magyar Turizmus Zrt. Idén február 26-án élhetünk a lehetőséggel, hogy fél áron próbáljunk ki egy jó éttermet. Az akcióban azok az éttermek vehetnek részt, akik vállalják, hogy a kijelölt napon az étel- és italfogyasztásból 50%-os kedvezményt nyújtanak. Feltétel továbbá, hogy a résztvevő vendéglátóhelyek 26-ára is megtartják az akció hetében, illetve az azt megelőző héten érvényes teljes a la carte étlapjukat és itallapjukat.

Bővebben: Torkos csütörtök 2009

   

Tahinikrém

Tippek

A tahinikrém (szezámmagkrém) a közel-keleti élelmiszerboltokban kapható. Az ismert, és kedvelt hummusz, azaz csicseriborsókrém elengedhetetlen alkotórésze.
   

Pesto tárolása

Tippek

A pesto jól záródó üvegben egy hétig is eláll a hűtőben. Ha lefagyasztjuk akár hónapokig is eltartható.
   

Fűszerezzünk mustármaggal

Tippek

A mustármag az indiai konyha kedvelt fűszere. Aromája akkor érvényesül igazán, ha forró olajban kipattogtatjuk.
   

Kínai ötfűszerkeverék

Tippek

A kínai ötfűszerkeverék édesköménymagból, csillagánizsból, fahéjból, szecsuáni borsból és szegfűszegből áll. Nagyon átható izű és illatú, csak keveset használjon belőle.
   

Spenótos ételek

Tippek

A reszelt szerecsendió nagyon jól illik a spenót izéhez.
   

Sült paprika

Tippek

Könnyebb lehúzni a sült paprika héját, ha sütés után alufóliába csomagoljuk.
   

Gomba tárolása

Tippek

A gombát ne vedd meg napokkal előre! Ne tárold sokáig, használd fel minél hamarabb! Papírzacskóban, hűtőszekrényben eláll 1-2 napig, de nejlonzacskóban befülled és megpenészedik.
   

Édeskömény

Tippek

Az édesköménygumó aromás zöldség, melynek enyhén ánizs íze van. Nyersen, párolva, grillezve, főzve is fogyasztható. Aki nem szereti átható ízét, használjon helyette póréhagymát.
   

Megsült-e?

Tippek

Ellenőrizhetjük, hogy a felfújt átsült e, ha fogpiszkálót szúrunk bele. Ha a fogpiszkálóra ragad a tészta, akkor még tovább kell sütni, de ha tiszta marad, akkor elkészült az étel.
   

Bab

Tippek

Időt takaríthatunk meg ha pl. a babsalátához nem magunk főzzük a babot, hanem konzervet használunk. Fontos azonban, hogy alaposan mossuk ki a konzerv levét!
   

Hummusz

Tippek

A hummuszt ajánlatos egy nappal korábban elkészíteni, hogy az ízek összeérjenek. Felhasználásig hűtőben tároljuk.
   

Olajok

Tippek

A különböző olajok nemcsak ízesebbé teszik ételeinket, de segítenek a csak zsírban oldódó vitaminok feldolgozásában is. De melyiket mikor használjuk? Bő olajban sütéshez használj napraforgóolajat, tepsis burgonyához vagy zöldségekhez könnyű olívaolajat, salátákhoz extraszűz olívaolajat. Távol-keleti ételekhez a szezámolaj illik, a tökmag-, mogyoró-, és dióolaj pedig mártások ízesítőjeként nagyszerű.
   

Zöldfűszerek

Tippek

A friss zöldfűszerek használata nagyon fontos a mindennapi táplálkozásban. Ha teheted,  kerüld a szárított változatokat, és használd ezeket inkább frissen. Nemcsak az ízük más, de a vitamintartalmuk is magasabb, a legtöbb zöldfűszer esetében azonban a vitamintartalom hő hatására elillan, és aromájuk is könnyen elvész, ezért ajánlott csak a főzés utolsó fázisában az ételhez adni.
   

Vegetáriánusoknak

Tippek

Nagyszerű fehérje-, zsír- és vitaminforrások a vegetáriánusoknak a csonthéjasok: dió, mogyoró, földimogyoró, mandula, a kesudió és változataik.
   

Ecetek

Tippek

Tarts otthon három-négyféle ecetet: fehér- és vörösborecetet, tárkony- és almaecetet. Mindegyik másképp fogja ízesíteni az ételt vagy a salátát.
   

Citrushéj

Tippek

Finoman, óvatosan reszeljük a citrusfélék héját, mert az alsó, fehér réteg kesernyés. Az 1 percre forrásban lévő vízbe dobott citromhéj üdítő, kevésbé fanyar.
   

Változatos rizs

Tippek

Ha unjuk a megszokott főtt rizst, néhány egyszerű trükkel kicsit feldobhatjuk. Keverjünk bele kukoricát, borsót, vagy bármilyen zöldséget, akár zöldségkeveréket puhára párolva. Igazi finomság ha egy kis darabka füstöltsajtot apróra kockázunk és ezt/ezt is belekeverjük a még meleg köretbe.
   

Chili

Tippek

Mindig mossunk kezet, ha chilipaprikával dolgoztunk. Nedve izgatja a bőrt, pirosodást, kiütést is okozhat, arról nem is beszélve, milyen kínokat kell kiállnunk, ha véletlenül a szemünkbe nyúlunk.
   

Egytálételek zöldségei

Tippek

Serpenyős egytálételekhez a kemény gyökérzöldségeket, sárgarépát stb. ajánlatos hajszálvékonyra vágni, hogy gyorsan és egyenletesen puhuljanak meg. A többi zöldséget, pl. a zsenge paprikát, pórét,  újhagymát, paprikát kicsit durvábbra is apríthatjuk, így nem esik szét.
   

Hús- vagy zöldséglé, mint alapanyag

Tippek

Kész hal-, hús-, vagy zöldséglé leveskockából is készíthető, de ez sok sőt és tartósítószert tartalmaz, ezért érdemes azt házilag elkészíteni.
   

Oldal 2 / 3